|
|
|
... ek. olaj, 3 dl tej, 2 zöldségleveskocka, 2 dl főzőtejszín.
1. Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a vöröshagymát és az áttört fokhagymát. Felöntjük 1,2 liter vízzel és a tejjel, belemorzsoljuk a leveskockákat, felforraljuk. Hozzáadjuk a burgonyát és a zöldborsót, mérsékelt tűzön vajpuhára főzzük.
2. A főzési idő felének elteltével kiveszünk a levesből 2 evőka... |
|
|
|
|
|
|
|
... lecsipkedjük és felaprózzuk, a retekszemeket apróra felkockázzuk.
2. Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát és az áttört fokhagymát. Felöntjük 1,2 liter vízzel és a tejjel, belemorzsoljuk a leveskockákat, felforraljuk. Hozzáadjuk a burgonyát és a zöldborsót, mérsékelt tűzön vajpuhára főzzük.
3. A főzési idő felének elteltével kiveszünk a levesből 2 evő... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... őszibaracklikőr/-vodka, 1,5 dl tejszín, 4-8 piros ribizlifürt, 4 ribizlilevélke vagy citromfűbóbita.
1. A pudingport simára keverjük a teljes mennyiségből elvett 5 ek. hideg tejjel. A kakaót és 3 ek. cukrot ugyancsak simára keverünk 8-10 ek. hideg tejjel, majd folyamatosan keverve a pudingos tejhez adjuk. A maradék tejet felforraljuk, apránként hozzáöntjük a pudin... |
|
|
|
|
|
|
|
... .
Krém
10 dkg cukrot meg pirítunk ráöntünk 1/4liter vizet felfő és még 30dkg cukrot forralunk közzé míg felfő 5tetés kanál lisztet 1 kanál kakaót keverünk össze s felhabarjuk ¾ liter tejjel. Közzé öntjük a pirított cukornak és állandó keverés közt megfőzzük. Majd töltjük vele alapokat
Krémes lap tölteléke
1 liter tejet felforralunk 5 tojássárgá... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... öntve
5 tojássárgája 25 dkg cukor 5 dkg vaj 1 kanál kakaó egy kis fahéj szegfűszeg 7 kanál olvasztott méz ezt kikavarjuk habosra. A fehérje keményre vert habját közzé keverjük 3 dl tejjel elkavarjuk a masszának olyannak kell lenni, hogy a tepsiben szétterüljön, sütjük.
Ilona szelet
30 dkg liszt 5 dkg zsír 10 dkg cukor 2 kanál kakaó 1 tojást 1... |
|
|
|
|
|
|
|
... liszt, fél liter tej, 6 szem egészbors, külön 3 deka vaj, só.
A vajból és a lisztből nem megpirított, világos rántást készítünk. A rántást habverővel való állandó keve-rés mellett forró tejjel felengedjük. Sóval, borssal ízesítjük és a tűzhely szélén lassú, egyenletes melegen kb. fél óráig forraljuk.
Ezután szűrőruhán átszűrjük és habverővel állandó keverés mellett a 3 ... |
|
|
|
|
|
|
|
... csomag Bebe keksz, 1 Palmarin, 10 evőkanál cukor, 1 liter tej, 2 zacskó tejszínpor, 1 habfixáló, kakaó
Elkészítése:
A 3 csomag pudingot 10 kanál cukorral és 1 liter tejjel megfőzöm. Még melegen belekeverem a Palmarin vajat. A krémet 3 részre osztom, ezután a leírás szerint felverem a tejszínt. A piskótára rákenem a krémet, befedem a keksszel, újra krémet és m... |
|
|
|
|
|
|
|
... meglocsoljuk olajjal vagy olvasztott vajjal, kevés húslevest öntünk alá, és fóliával letakarva előmelegített sütőben megsütjük. Felolvasztott vajban világosra pirítjuk a lisztet, felengedjük meleg tejjel, csomómentesre elkeverjük. Sóval, borssal, reszeit szerecsendióval fűszerezzük. A hústekercseket kiemeljük, a tálba öntjük a mártást, visszatesszük a tekercseket, 1-1 szelet sajto... |
|
|
|
|
|
|
|
... előmelegített sütőben (200 C fokon) tűpróbáig (3035 perc) sütjük. A formából csak 10 perc állás után borítjuk ki, és rumeszences sziruppal meglocsoljuk. A krémhez a darált diót 1 deci forró tejjel leöntjük. A vajat a cukorral és vaníliával kikeverjük, majd a dióval, rummal és 1 ek. eszenccel fehéredésig habosítjuk. A tortát kettévágjuk, vékonyan megkenjük pikáns lekvárral (meggy, ... |
|
|
|
|
|
|
|
... felforraljuk; közben a csokoládét egy kis edényben, a sütőben felolvasztjuk; a tejszínből pedig kemény habot verünk. Ezután előbb a tojássárgákat cukorral, majd a kakaóval, kevés liszttel, hideg tejjel, habverővel simára, habosra keverjük ki. Hozzávegyítjük a csokoládét, majd vékony sugárban, habverővel végzett gyors keverés mellett fokozatosan adagoljuk hozzá a forró tejet, mérsé... |
|
|
|
|
|
|
|
... formálunk belőle.
Húslébe tesszük a kész gombócokat, de csak annyira,hogy éppen ellepje. Fedő alatt majdnem készre pároljuk (kb 15 perc), majd kiszedjük a gombócokat a léből, a tejszínt a tejjel csomómentesen elkeverjük, hozzáöntjük a léhez. A gombócokat vissza tesszük, és még kb 5-8 percig együtt főzzük.
Ha elkészült sok petrezselyemzöddel megszórva tálaljuk.
Rizzs... |
|
|
|
|
|
|
|
... megduzzadtak, habszedőkanállal óvatosan kiszedjük, és tálaló tálba rakjuk. A héjától megtisztított mandulát vékony szeletekre vágjuk és ezzel a galuskákat megtűzdeljük. 5 tojássárgáját 1 deci tejjel elkeverünk jó simára, s hozzáöntjük a felfőzött vaníliás tejhez, és a kellő sűrűségűre hevítjük. Nem szabad felforrnia. Ha a tűzről levettük, állandóan keverjük, míg kihűl, s langyosan... |
|
|
|
|
|
|
|
... összevágott gombát, megsózzuk, meghintjük egy kevés törött borssal, és lepirítjuk. Ha a levét elfőtte, hozzákeverjük a lisztet, egy kissé tovább pirítjuk, majd felöntjük a csontlével, 2 dl tejjel, és jól felforraljuk. Utána szőrszitán áttörjük, simára keverjük, és tejszínnel elkevert tojássárgájával sűrítjük. Tálalás-kor belemorzsolt vajjal javítjuk fel. Betétként pirított zsemle... |
|
|
|
|
|
|
|
Biztosan Neked is jólesik a hűvös napokon. No és milyen teát innál? Forrót, jegeset, zöldet, feketét? Citrommal, tejjel vagy mézzel kéred?
Karamellás tea
Hozzávalók 1 személyre: 1 teáskanál teafű vagy 1 csomag filteres tea,2 dl víz, 2- 3 teáskanál cukor, víz, ízlés szerint tej, tejszínhab és fahéj a díszítéshez|... |
|
|
|
|
|
|
|
... belőle a kivajazott tepsire, megspricceljük vízzel, sütőben az adagok nagyságától függően 20-30 percig sütjük. Ha kihűlt, levágjuk a fánkok kalapját. A krémport és a tojások sárgáját kevés tejjel elkeverjük. A maradék tejet felforraljuk a cukor felével és a vaníliás cukorral. Ha felforrt, hozzáadjuk a krémporos keveréket, és folyamatosan kevergetve megfőzzük a krémet. Ha elkészült... |
|
|
|
|
|
|
|
... verjük. A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk az édesítőport, és tovább habosítjuk. Beledolgozzuk egyenként a tojássárgákat. A lisztet elkeverjük a sütőporral, és felváltva a tojáshabbal és a tejjel a masszához adagoljuk. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. Közepes méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral. A tepsibe belesimítjuk a masszát. A meggyet alaposan lecsepeg... |
|
|
|
|
|
|
|
... praktikusabb. Megsütve íze garantáltan édes és kellemes.
A sütőtököt, mivel könnyen emészthető, már a csecsemőknek is adhatjuk. Először burgonyával lazítva, később önmagában, enyhén sózva, tejjel hígítva, bölcsődében, óvodában egyaránt a gyermekek tányérjára kerülhet.
Készíthetünk sütőtöklevet, nyers sütőtökből, esetleg más gyümölcsökkel - almával, körtével - kombinálva.... |
|
|
|
|
|
|
|
... pároljuk. Közben egy zománcozott edényben 8 dkg vajat olvasztunk, beletesszük a lisztet, és elkeverve rántást készítünk, amelyet állandó habverővel történő keverés mellett felengedünk a forró tejjel. Mártás sűrűségűre forraljuk, sóval és őrölt fehérborssal ízesítjük. A tűzről levéve belekeverjük a tojássárgáját és a tejszínt. Egy megfelelő nagyságú tűzálló tálba elterítjük az elké... |
|
|
|
|
|
|
|
... pároljuk. Közben egy zománcozott edényben 8 dkg vajat olvasztunk, beletesszük a lisztet, és elkeverve rántást készítünk, amelyet állandó habverővel történő keverés mellett felengedünk a forró tejjel. Mártás sűrűségűre forraljuk, sóval és őrölt fehérborssal ízesítjük. A tűzről levéve belekeverjük a tojássárgáját és a tejszínt. Egy megfelelő nagyságú tűzálló tálba elterítjük az elké... |
|
|
|
|
|